Suomi

Ravintolamarkkinoinnista

Aloitin oman markkinointiurani niinkin varhain kuin aivan 1980-luvun lopussa. Silloin olivat tekniikat toiset, mutta ihmiset aika pitkälti samanlaisia kuin nykyään, ainoastaan kommunikaatiokanavat ovat muuttuneet radikaalisti ja onhan ihmisten käyttäytyminenkin muuttunut sekä yhteiskunnallisesti että kaveriporukoissa, kaikilla tuntuu olevan entistä kiireempää ja esimerkiksi sosiaalisen median ja mobiilisovellusten maailmassa eläminen on vähentänyt omaa rauhaamme.

Ravintolalle tärkein on avajaiset

Olen näiden yli 30 vuoden aikana toiminut paljon hotellien, ravintoloiden ja pubien kanssa. Taustalla on yli kymmenen vuotta ohjelmatoimistoyrittäjyyttä ja mainoksia sinne sun tänne ravintoloille, tapahtumia ja monenmoisia tapaamisia niin artistien, ravintolakansan kuin ravintoloitsijoiden kanssa. Osa ravintolan omistajista ovat kuunnelleet mitä minulla ja meillä on sanottavaa, toiset eivät – ja mahtuuhan matkalle myös yhden isomman ketjun meiltä varastama liiketoimintaideakin, mutta näitä kaikkia mahtuu vuosien varrelle paljon, siksi tuli mieleen kirjoittaa muutama vinkki aiheesta, ja näitä saa sitten kommentoida aivan vapaasti tai ottaa minuun (Kari Oksanen) suoraan yhteyttä.

Vuosien varrella olen ollut avaamassa useampaa ravintolaa tai yökerhoa, joko itse tai avustamassa, tukemassa avajaisia ja jokainen ravintola, joka on aloittanut ”hiljaisilla” avajaisilla ovat tehneet minusta virheen. Ravintola voi nimittäin avata ovensa vain kerran ja siksi avajaiset ovat ravintolan yksi koko historian tärkein tapahtuma, ei sitä voi tehdä hiljaa ja harjoitellen. Toimintaa ja esimerkiksi keittiön toimivuutta voi harjoitella avajaisharjoituksena kutsuvieraiden kanssa, mutta oikeista avajaisista pitää ottaa kaikki mahdollinen irti.

  • kerro kaikille paikallismedioille, että olette avaamassa
  • älä kerro vain että avaat ravintolan vaan kerro saman tien myös miksi ja mikä on ravintolan teema, tavoite ja idea
  • ole ylpeä

Onnistuneet avajaiset toimivat mahtavana markkinointina tulevia aikoja ajatellen ja epäonnistuneet avajaiset kertovat, että toimintoja pitää vielä harjoitella ja opetella.

Ravintolan tärkein osa on henkilökunta

Joku voisi sanoa, että ravintolan toiminnan kannalta tärkein on keittiö, tai tanssilattia tai kuinka hieno baaritiski on tai millainen on ravintolan sisustus. On totta, että kaikilla edellä mainituilla ja monella muulla asialla on merkityksensä, mutta ennen niitä on VÄHINTÄÄN kaksi tärkeätä osaa, toinen niistä on osaava ja asiakkaat huomioiva henkilökunta ja toinen on SIJAINTI. Jos ravintolan sijainti on huono, ei hyväkään henkilökunta tai loistava sisustus tule saamaan ravintolasta menestystä.

Hyvällä henkilökunnalla sen sijaan voidaan nousta huonon keittiön tai heikon sisustuksen yläpuolelle, kunhan muuten itse kiinteistö toimii ja laitteet toimivat. Ravintolan pyörittäminen on ihmisten johtamisen lisäksi myös tekninen laji, missä kaikkien teknisten laitteiden tulee toimia ulko-ovelta henkilökunnan tiloihin saakka moitteettomasti.

Työtä ja lisää työtä

Ravintolan omistaminen ja vetäminen ei ole helppoa. Ravintolalla tulee olla selkeä teema ja omistajalla visio, mitä tehdään ja koska tehdään. Ravintolaa ei voi menestyksekkäästi vetää vain ”omistamalla ravintolan”. Ruokalistat, kokki, tanssilattia, musiikki, henkilökunnan asenne, hintataso, siisteys, ulkoinen näkyvyys, mainonta, markkinointi, sidosryhmät….. se että ravintola avataan, on vasta ensimmäinen vaihe monivuotisessa toiminnassa, sillä sitä ravintolat useimmiten ovat – monivuotinen liiketoimintamuoto suunnitelmineen, budjetteineen, analyyseineen ja muokkauksineen.

Ravintolamarkkinointi on nykyään helpompaa kuin 2000-luvun alussa

2000-luvulle tultaessa ravintoloilta vietiin paljon mainonta- ja toimintavaihtoehtoja pois kun mm. happy hour kiellettiin ja muutenkin ravintoloiden mainostaminen ravintolan ulkopuolella muuttui tiukemmaksi. Mutta onneksi nykyään ravintolat saavat käyttää taas aikaan sidottuja etuja ja markkinoida itseään entistä vapaammin ja onhan meillä lisäoptiona sosiaalisen median kanavat, jotka oikein käytettynä ja suunnitelmallisesti käytettynä toimivat ravintolan eduksi – tässä huomioitavaa nimenomaan sana suunnitelmallisuus! Mitään ei pitäisi tehdä, ilman että tekemisellä on syy ja että tekeminen perustuisi suunnitelmaan.

Mietojen alkoholijuomien kuten oluen ja siiderin mainonta on sallittua, mutta harvat ravintolat oikeasti tätä hyväksikäyttävät muuten kuin kertomalla tuoppien halvan hinnan…. hmm, tylsää. Jos ravintolasi menestyy ja näyttää tekevän sitä myös tulevaisuudessa, hienoa ja taputukset siitä. Mutta jos ravintolasi ei oikein tunnu menestyvän niin miten suhtaudut edellä listattuihin asioihin kuten henkilökunta, siisteys, sijainti, tekninen toimivuus – ovat ne kunnossa?

Ravintolan ikä ja tulevaisuus

Aikoinaan puhuttiin, että viihderavintolan tulisi muuttua aina 3-7 vuoden välein ja ruokaravintolankin tulisi muokata ainakin ruokalistaansa aika ajoin, mutta nykyinen ihmisten pikaelämä saattaa tuoda tähänkin ajatteluun muutoksia, mutta jokainen ravintola, jokainen paikkakunta ja jokainen lokaatio on aina oma tarinansa. Onko sinun ravintolallasi tarina, jonka voit kertoa muille?

Yrittäjä on itsepäinen muuli

Jos olet joskus katsonut televisiosta Jyrki Sukulaa tai Gordon Ramsayta tai vastaavaa kun he ovat pelastamassa tai auttamassa ravintoloitsijoita heidän ongelmissaan, ja jos sinusta on tuntunut, että tilanteiden on pakko olla lavastettuja, voin kertoa, ettei niin ole asianlaita. Yrittäjä on useasti varsin itsepäinen, kuin muuli. Yrittäjän on oltavakin varma päätöksissään, mutta välillä pitää tulla jonkun ulkopuolisen ja sanoa suoraan, että nyt ollaan vikatiellä. Omassa ravintolassaan yrittäjä on kingi tai kuningatar, itsevaltias ja joskus asiat voivat lähteä täysin väärille raiteille, eikä kukaan ole sanomassa mitään. Ei se tarkoita, että joku Jyrkin tai Gordonin tyylinen herra tietäisi paremmin kuin kenties moni muukaan, mutta he uskaltavat sanoa omat mielipiteensä ja ne perustuvat omaan ammattitaitoon, ei arvaukseen.

Ei ravintolayrittäjä ole paljoa erilainen kuin kukaan muukaan yrittäjä, jokainen pienyrittäjä on oman maailmansa valtias ja lähtenyt tekemään sitä, mistä tykkää. Valitettavasti ravintola-alalla vastaan tulee usein omistajia, joilla ei ole mitään tietoa ravintolan vetämisestä, jotka ovat voineet ostaa ruokaravintolan, mutta eivät itse osaa tehdä ruokaa tai ajatella katteita… toiset ovat voineet ostaa pubin tai viihderavintolan tietämättä yhtään alueen markkinoista, hintatasoista, kilpailijoista….. aivan samalla tavalla pitäisi uuden ravintolan avaavan yrittäjän tehdä markkina-analyysiä kuin jos avaisi vaatekauppaa tai autoliikettä tai mitä tahansa muuta osto- ja myyntiliikettä. Jokaisella alueella voi olla tietty määrä tietyn palvelun tarjoavia palveluita, jotta markkinat toimisivat ja täysin ”tyydytetyille” markkinoille tuleminen voi vaatia melkoisia taikatemppuja tai ylivoimaista palvelukokonaisuutta ja suunnitelmaa, joilla sitten otetaan oma osuus olemasta olevista markkinoista. Aina voidaan tietenkin ostaa olemassa oleva vanha ravintola ja laitta se uusiksi lattiasta kattoon ja silloin palataan tämän jutun alkuun, avajaiset ovat tärkein asia ravintolan historiassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *