Suomi

Teoria vs käytäntö

Monesti on hyvä tietää asian teoria, ennenkuin yrittää käytäntöä. Markkinoinnissa on oma teoriansa, missä huomioidaan sellaisia asioita kuin lokaatio, tuote, asiakas, hinta, aika, markkinat ja itse valmistava tai markkinoiva yritys ja monia muita. Monet näistä markkinoinnin teorioista ovat yksinkertaisia ja toiset monimutkaisia, ja varsinkin siinä yksinkertaisia teorioita on helppo lähteä pilkkaamaan, mutta tällä kertaa käytän taas tämän hetken nostamaan yhden yksinkertaisen ja vanhat markkinoinnin teorian esille, sillä liian useasti yrittäjät unohtavat jotain tehdessään hienoja laskentakaavioita tulevaisuuden menestykselle.

AIDA

Olen jo useamman kerran ja monessa eri paikassa kirjoittanut mielestäni kaikista yksinkertaisimmasta lähtökohdasta, mitä tulee markkinointiin. AIDA, opin se itse jo 30 vuotta sitten ja vaikka nykyään omiin suunnitelmiin ja projekteihin liittyy paljon muitakin teorioista sovellettuja ajatuksia, niin tämän nostan taas esille, sillä tämä on todella hyvä pohja mistä lähteä liikkeelle.

Mitään ei tapahdu ilman huomiota

Jos haluat olla eturivin takana, sinua ei huomata. Jos kukaan ei koskaan puhu tuotteestasi, etkä mainosta sitä missään, sitä ostetaan vain satunnaisesti. Jokainen tuote vaatii ja tarvitsee huomiota eli ATTENTION.

Koska ja miten huomiota sitten voi ja pitää saada on toisarvoista ja jo toinen asia, ensimmäinen on, että pitää ymmärtää se, että tuote tai palvelu tarvitsee huomion joltakin, jotta se edes huomioidaan osto- tai tarvetilanteessa.

Mielenkiinto on hyvä alku

Se, että tuote tai palvelu saa aikaan huomiota, ei ole vielä riittävä. Huomion pitää muuntua mielenkiinnoksi. Tottakai huomio ja mielenkiinto voivat tapahtua yhtäaikaa, mutta useimmiten mielenkiinnon saamiseksi pitää saada huomiota useamman kerran. Kyseessä on siis INTEREST.

Halu saa aikaan vaikka vallankumouksia

Meillä voi olla mielenkiinnon kohteita useampia, mutta usein erilaiset resurssit kuten aika ja raha saattavat rajoittaa halujamme edetä asiassa. Voimme esimerkiksi olla kiinnostuneita useammasta eri autosta, mutta meillä on oikeasti varaa ja tarvetta ostaa vain yksi, mutta mikä niistä mielenkiinnon kohteista saa muutettua mielenkiinnon seuraavalla tasolle eli haluksi. Päästään kohtaan DESIRE.

Halukaan ei vielä riitä loppuun saakka

Me voimme haluta ostaa vaikka kuun taivaalta tai uuden Porchen, mutta siihen ei ole varaa. Tai haluamme lähteä kuukauden harrastusmatkalle Hawaiille, mutta sekään ei ole mahdollista. Eli vaikka huimiosta seuraisi mielenkiinto ja siitä vielä halu, voivat kohdehenkilön omat mahdollisuudet estää todellisen toiminnan, eli ACTION.

Tämän vuoksi markkinoinnissa käytetään mm. kohderyhmäajattelua, sillä jokainen ei voi ostaa tai hankkia kaikkea, tai kaikille ei markkinoida samoja tuotteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *