Suomi

Vappu koronan aikana

Kevätaurinko on viimein sulattanut talven ja pitkä talvi on hitaasti vaihtumassa kevään kautta kesäksi. Tämä tarkoittaa, että monien rakastama ja kauan odottama vappu kolkuttelee oven takana.

Mistä on onnistunut vappu tehty? Ilmapalloista, simasta, serpentiineistä, tippaleivistä, kuohuvista juomista, aurinkoisista puistoista. Uusien ja vanhojen ystävien seurasta, koulu- ja opiskelukavereiden kokoontumisista, juhlista perheen, sukulaisten ja tuttujen kanssa. Ihmisistä, naurusta, muistoista.

Vappu on aina tuonut iloisen ja värikkään tuulahduksen pitkän talven jälkeen. Se on kuin lupaus kesästä. Vappua ovat tottuneet juhlimaan erityisesti ylioppilaat, teekkarit, vastavalmistuneet, opiskelijat, ja perheet.

Toiveet ja unelmat värikkäästä vapusta joudutaan tänä vuonna monien pettymykseksi ikävä kyllä siirtämään ensi vuoteen. Voimme vain vaalia muistoja viime vuoden vapusta, kun kaikki oli vielä normaalia ja pystyimme liikkumaan ulkona normaalisti.

Tämänkaltaiset poikkeustilanteet opettavat meitä myös arvostamaan itsestäänselvyyksinä pitämiämme asioita, kuten piknikkejä puistossa, ystävien ja perheen tapaamista, matkustelua, kävelyitä, festareita, juhlia. Ne eivät enää olekaan itsestäänselvyys. Monet ovat alkaneet kaipaamaan jopa arkisia asioita, kuten töihin menoa ja rutiineja.

Monikaan ei osannut pari kuukautta sitten ennustaa, että koronavirus tulisi rajoittamaan elämäämme näin paljon. Koronan leviäminen Suomeen tuntui epätodennäköiseltä jopa silloin, kun kuulimme, että tämä kuin varkain etenevä, ihmisille ennestään tuntematon tauti on levinnyt Eurooppaan.

Lopulta tauti saapui Suomeen. Ihmisiä pyydettiin pysymään kotona, suuret tapahtumat ja kokoontumiset peruttiin, ja Uusimaa eristettiin. Lentokentät ja kadut tyhjenivät.

Ryhmäkokoontumiset eivät nykyisten rajoitteiden takia ole mahdollisia ja ihmisiä kehotetaan pysymään kotona. Tämä tarkoittaa, että monen on vietettävä hieman toisenlainen vappu. Tällaiset tilanteet todella testaavat ihmisten luovuutta ja kekseliäisyyttä.

Sosiaalinen eristäytyminen tulee luultavasti jatkumaan pitkälle kevääseen. Myös ravintolat, pubit ja baarit pysynevät kiinni ainakin toukokuun loppuun. Monikaan ei ole tästä tilanteesta iloinen, mutta se on ihmisten parhaaksi. Sosiaalinen eristäytyminen on ainut keino taudin leviämisen estämiseksi.

Varsin ongelmallisen tilanteesta tekee se, että taudin kantaja ei aina tiedä sairastavansa tautia. Oireeton, mutta virusta kantava ihminen voi tartuttaa taudin toisiin ihmisiin. Tauti leviää helposti esimerkiksi ryhmäkokoontumisissa.

Ihmiskeho ei tunnista virusta, jonka seurauksena meillä ei vielä ole immuniteettia sille. Ei ole varmuutta siitä, miten kunkin tartunnan saaneen ihmisen keho reagoi virukseen. Osa sairastaa taudin hyvin lievänä, osa taas tarvitsee jopa sairaalahoitoa.

Näyttää siis hyvin todennäköiseltä, että monelle suomalaiselle on edessä vappu kotona.

Monelle ulkoilma ja vappu ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa

Mutta ei hätää! Löytyykö sinulta parveke tai piha? Hienoa, voit sään salliessa grillata vapun kunniaksi ulkona ja järjestää pienen kokoontumisen taloudessasi asuvien ihmisten kesken tai vaikkapa grillata ihan omassa seurassasi, jos asut yksin. Voit esimerkiksi koristella parvekkeen, pihasi tai vaikkapa asuntosi vappukoristein juhlatunnelman aikaansaamiseksi. Myös vappupiknik onnistuu parvekkeella tai pihalla sään niin salliessa.

Kippistäminen ystävien ja perheen kanssa onnistuu helposti videopuheluiden välityksellä. Jutustelu ja kuulumisten vaihto onnistuu nykyteknologian avulla helposti. Ainut edellytys on, että sinulta löytyy toimiva nettiyhteys ja esimerkiksi älypuhelin tai tabletti. Myös tietokoneella voi tehdä videopuheluita. Voit jopa järjestää vappubileet videopuheluiden välityksellä.

Entä miten saada illalle lisäjännitystä? Mielenkiintoista ja värikästä ajanvietettä tuokin nettikasino ilman rekisteröitymistä. Pyörivät pyörät, vilkkuvat valot, ja pelien tuoma jännitys tuovat vappuun tarvittavaa meininkiä ja hulinaa. Avaa siis pullo kuplivaa, laita tippaleivät lautaselle, kirjaudu sisään online-pelien ihmeelliseen maailmaan ja valmistaudu kokeilemaan eri pelejä. Tarvitset vain rohkeutta, kekseliäisyyttä ja halun heittäytyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *