Suomi

Vinkkejä Google näkyvyyteen osa 3

Googlen tavoitteena on ansaita rahaa tuottamalla ihmisille palvelua, joka auttaa tietoja hakevien löytämään hakemaansa tietoa. Tätä varten Googlen tietokonesysteemit ja koodarit luovat aina välillä hieman erilaisia tapoja käsitellä sitä massiivista tietomäärää, mikä internetissä on saatavilla ja mikä kasvaa joka sekunti. Tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan.

Google arvostaa hyvää tietoa

Kun ajatellaan yrityksen kotisivuja, niiden tarkoituksena on tukea yrityksen liiketoimintaa. Jokainen yritys tuottaa palveluita tai tuotteita johonkin tarpeeseen ja jossain on ihmisiä, joilla on kyseinen tarve. Joskus joku näistä ihmisistä käyttää Googlea löytääkseen tietoa, jolla tuon olemassa olevan tarpeen voi tyydyttää, ja siksi yrityksen kotisivut ovat olemassa, ja siksi niiden pitäisi huomioida Googlen tapa toimia.

Google muuttaa omia filttereitään tasaisin väliajoin ja arvostaa aina välillä eri asioita, mutta tärkein pohja-ajatus ei ole muuttunut: Google pyrkii tuottamaan tietoa hakevalle mahdollisimman parhaan tuloksen.

Ei vain hyvää mutta monipuolista

Se että tieto sinällään on hyvää, ei riitä. Tiedon pitää olla sellaisessa muodossa, että sitä etsivä sen löytää ja ennenkaikkea ymmärtää edes sen verran, että ottaa yhteyttä tai jopa tilaa tuotteen tai palvelun. Kotisivujen ei pidä eikä tarvitse selittää kaikkea, eikä antaa vastauksia kaikkeen. Kotisivujen tulee antaa vastauksia joihinkin tärkeimpiin asiakkaiden mahdollisiin kysymyksiin ymmärrettävällä ja kohtuullisen helppotajuisella tavalla suhteutettuna potentiaaliseen kohderyhmään.

Kotisivuilla ei pidä pelätä muualle linkittämistä, jos sivusto toimii ja asiakas on sinne alunperin tullut, hän kyllä tulee takaisin, vaikka kävisi välillä muualla lukemassa lisää aiheesta – mutta älä linkitä kilpailijoiden sivuille. Internetistä varmaan löytyy suomeksi tietoa aiheesta kuin aiheesta, ilman että tarvitsee linkittää mahdollisia asiakkaita suoraan kilpailijoiden sivuille.

Kotisivut on jatkuva projekti – ei kertaluonteinen työ

Kotisivuja pitää kehittää, kasvattaa ja niiden tietomäärää lisätä maltillisesti, suunnitelmallisesti – asiakkaita ja potentiaalisia asiakkaita auttaen ja ajatellen. Yksi tärkeistä tekijöistä tässä kaikessa on yrityksen kotisivujen sisäiset linkit. Jokaiselta yrityksen kotisivulta pitäisi löytyä tekstiä, josta on linkkejä yrityksen sivuston toisille sivuille, toisiin uutisiin ja artikkeleihin, tuotteisiin ja palveluihin. Ajatuksena on, että yksittäinen artikkel toimii eräänlaisena minihubina tarjoten lisätietoa aiheesta eri lähteistä. Toimiiko teidän kotisivunne näin?

Kotisivujen ohessa pitää luonnollisesti myös miettiä, onko järkeä ottaa joitain sosiaalisen median kanavia mukaan yrityksen toiminnasta kertomiseksi. Kysymys kuuluu: missä potentiaaliset asiakkaat liikkuvat digitaalisessa maailmassa?

Auta ihmisiä löytämään vastaukset

Kun ihminen etsii ratkaisua tai vastausta kysymykseen, ei kysyjä usein siinä vaiheessa tiedä mitään ratkaisun nimestä, mistä se löytyy tai mikä se on. Siksi on tärkeätä rakentaa kotisivuille tietoa, joka vastaa kysymyksiin. Uusimpien tutkimusten mukaan tulevaisuudessa hakuja tehdään entistä enemmän äänihaun kautta ja sivustojen pitää sisältöjensä kautta pystyä vastaamaan tähän – pelkkä tuotenimi tai palvelunimi tai edes palvelukuvaus ei välttämättä ole riittävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *