Suomi

Vinkki: uudelle ravintolalle

Olen ollut mukana tekemässä markkinointia ja mainontaan pienessä mittakaavassa yli 30 vuotta ja näiden vuosikymmenien aikana olen ollut mukana useamman ravintolan ja hotellin erilaisissa kampanjoissa. Olen myös tavannut useamman ravintoloitsijan, joka on tullut ravintola-alalle aivan muulta alalta, ja jolla ei ole välttämättä mitään kokemusta ravintolassa työskentelystä tai ravintolamarkkinoinnista. Näitä ummikkoja varten tässä yksinkertainen vinkki.

Aloita markkinointi ennen avajaisia

Avaa ravintolalle oma Facebook-sivu ja laita siitä sivusta tietoa paikallisiin Facebook-ryhmiin. Aloita Facebook-sivun päivitykset kertomalla, miksi olette avaamassa ravintolaa, millainen siitä on tulossa ja minne. Sen jälkeen aloita lähes päivittäinen päivittäminen valokuvin siitä, mitä ravintola tilassa tapahtuu – ja jollei jonakin päivänä tapahdu mitään, ota kuva suunnitelmistasi – niitä varmasti on jossain ruutupaperilla.

Näin saat aikaan pientä pöhinää tulevan ravintolasi suhteen eikä tämä markkinointi maksa kuin aikaa. Totta kai voit tilata tämän myös ulkopuoliselta, mutta silloin sinun pitää olla valmis maksamaan tekstintuotannosta sekä valokuvauksesta.

Tee kunnon suunnitelmat

Älä lähde soitellen sotaan. Tutki mitä alueella on tarjolla ja mihin hintaan. Sinun ei kannata tehdä kopiota jostain jo alueella olevasta ravintolasta, vaan sinulla pitää olla jotain omaa, jotain erilaista tarjota. Muista kuitenkin, että tule olemaan se uusi tulokas, ja sinuun suhtaudutaan sekä epäilevästi että toisaalta uteliaana.

Hyvin suunniteltu on jo lähes puoleksi tehty, ja ravintolan pitäisi onnistua alusta alkaen. Siksi esimerkiksi ennen varsinaisia avajaisia sinun kannattaa testata keittiösi ja tarjoilusi toiminta puolitutuilla ja naapureilla kutsumall heidän harjoitusavajaisiin.

Ravintolan tärkein päivä

Olen sanonut ennenkin, että ravintolan tärkein päivä on avajaispäivä, koska voit avata ravintolan vain kerran. Siksi se pitää onnistua niin toiminnallisesti kuin markkinoillisesti. Siihen kannattaa panostaa kunnolla. On sitten sinun omista suunnitelmistasi kiinni, haluatko tarjota jonkin tarjouksen ensimmäisille kuukausille – älä kuitenkaan lähde millekään alennusmyyntilinjalle, hintojen nosto myöhemmin ei todellakaan ole helppoa.

Budjetti kuntoon

Sinulla pitää olla alussa myös vähän puskurirahaa tilillä, koska ravintolasi ei välttämättä tuota ensimmäisten kuukausien aikana voittoa. Toisaalta voi olla niin, että tuotat niin hyvän pöhinän, keittiösi toimii ja asiakkaita tulee jatkuvana virtana – mutta et voi luottaa siihen. Yleisemmin ravintoloiden avauksen kyllä houkuttelevat uteliaita, mutta varsinaiset jatkuvat vakioasiakkaat tulevat vasta ajan kuluessa – muista että et todennäköisesti ole ainoa ravintola siinä samalla alueella, eli olet kilpailutilanteessa jo aiemmin alueella toimineiden kanssa. Eikä sillä ole suoranaisesti väliä, kenen ruoka on parempaa, koska se on pitkälti mielipide ja tottumuskysymys.

Eli suunnittele, ajoita ajoissa, panosta avajaisiin ja tee parhaasi, älä oijo kulmia vaan teet kaikki niin hyvin kuin osaat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *